
Na week-endowy obiad. Nie wymaga zbyt wiele pracy za to jest bardzo aromatyczny.
4-5 porcji
15 minut przygotowania
1h badz 2,5 h pieczenia, zalezy w jakiej temperaturze
1 kurczak okolo 1,5 kg
2 cytryny
2 glowki czosnku
1 czerwona papryka
kilka galazek tymianku, rozmarynu, 2 liscie laurowe
2 lyzki oliwy
15 cl wody
sol, pieprz
Kurczaka solimy i pieprzmy wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka wkladamy liscie laurowe, kilka galazek tymianku i jedna rozmarynu. Glowki czosnku dzielimy na zabki ale nie obieramy ich ze skorki. Cytryny myjemy i kroimy na dosc grube plastry. Kurczaka polewamy oliwa, na dno naczynia wlewamy wode, posypujemy mieso resztka ziol. Pieczemy w nagrzanym piekarniku... jak sie spieszymy to 1h w 200°C; jak nie i to jest smakowo lepsza wersja gdyz mieso pozostaje soczyste to opiekamy go w 200°C okolo 20 minut, nastepnie zmniejszamy temperature do 140°C i pieczemy 2 h, polewajac od czasu do czasu.
Na 20 minut przed koncem pieczenia dodajemy pocieta na paski papryke.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz