piątek, 21 października 2011

Losos pieczony w klonowym sosie

Czyli sposob na smaczny i szybki piatkowy obiad. Przygotowanie tego dania to tylko 30 minut.

Na 2 porcje:
2 kawalki lososia - osci wybieramy peseta, przed obrobka
1 duza cytryna najlepiej bio bo bedziemy je uzywac wraz ze skorka
2 lyzki syropu klonowego, mozemy zastapic 2 lyzkami lejacego sie miodu akacjowego
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz

Sos:
100 g bialego sera homogenizowanego
sok z pol cytryny
sol
lyzka dobrej musztardy
kilka galazek koperku

Kazdy kawalek ryby nacinamy nozem. W naciecia wsuwamy polowki plastrow cytryny. Sol, pieprz, syrop klonowy i oliwe mieszamy. Pokrywamy tym sosem rybe i pieczemy ja 20 minut w 180°C.
Laczymy razem skladniki sosu i podajemy... z brokulami, z pomaranczowa soczewica, z dobrym ziemniaczano-selerowym purée... z czym kto lubi!

smacznego.

7 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Bardzo chetnie go wypróbuje. Pyszne i lekkie danie - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś łososia z syropem klonowym i białym winem, był pyszny! Twój także wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za komplementy... to danie jest rzeczywiscie proste i smaczne... Agnieszko chetnie sprobowalabym wersji z bialym winem i syropem... masz gdzies przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie chcialbym komentowac twoje wpisy i przepisy... problem mam jednak techniczny z "wybierz profil"... nie wiem jaki, nie wiem jak. Jestem technicznym beztalenciem wiec jesli moglabys mi pomoc to bede wdzieczna. Na niektorych blogac jest rubryka Nazwa URL i wtedy wpisuje siebe i moge dodac komentarz, u ciebie tego nie ma i mam problem???? Bo ciasteczka jesienne bardzo mi sie podobaja! Pozdrawiam i z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam właśnie syrop klonowy i nie wiedziałam co zeń począć. No i proszę, znalazłam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Arven nie tylko do ryb jest dobry! Moze byc dodawany tez do mies choc najczesciej uzywa sie go do pancakes, nalesnikow i innych slodkosci... ale ja lubie troche odchodzic od klasyki!

    OdpowiedzUsuń