piątek, 26 stycznia 2024

Zupa krem z dyni i z kasztanów. Burrata I pestki.


Kolejna zimowa i pożywna kolacja. Zupę krem z dyni zna każdy ale z dodatkiem kasztanów, bur raty i pestek robi się z tej zupy prawdziwie uczta da podniebienia. Kasztany dodają nie tylko smaku ale tez gęstej, kremowej konsystencji. Jako węglowodany złożone są bogate w witaminy i minerały. Teraz, zima, kupuje je w słoiku po prostu albo korzystam z zamrożonych z jesieni zapasów. Kremowa i zimna burrata tworzy ciekawy kontrast z gorącą zupa. 

4 porcje

2 szalotki
okolo 800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dynii butternut
okolo 1 litra wywaru z warzyw
160 g kasztanów ze słoika czy z mrożonek
4 lyzki pestek dyni
250 g burraty
maslo okolo 30 g

Na masle podsmazamy posiekane szalotki. Następnie dodajemy dynie i część pokrojonych kasztanów - 4 zostawiamy do dekoracji. Pokrywamy bulionem u gotujemy 30 minut. Miksujemy zupę. Podajemy z pokrojonymi kasztanami, burrata i zgrilowanygi na patelni pestkami dynii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz