piątek, 12 stycznia 2024

Świderki, por, humus i migdaly.

Kolejna propozycja na zimowa kolacje zdrowa i rozgrzewającą. Połączenie makaronu z duszonym porem i sosem na bazie humus. Całość posypana jest płatkami migdałów. Smacznego. 

2 porcje

200 g makaronu świderki
1 duzy por
3 lyzki humus ( zaraz powiem jak zrobić jak nie macie gotowego)
garść platkow migdałowych
oliwa z oliwek
sol, pieprz

HUMUS
soli albo konserwa ciecierzycy około 250 g po odsączeniu
sok z cytryny
ząbek bądź dwa czosnku
2 lyzki pasty sezamowej tahini
3-5 lyse oliwy z oliwek
łyżeczka zmielonego kminku
sol, pieprz
To wszystko miksujemy i mamy bardzo gęstą pastę nazywana humus. Jeśli blokuje się wam mikser bo jest za gęsto... możecie dolać wody po odsączeniu ciecierzycy czyli aquafaby - taka jest jej nazwa. Humus można przechować do tygodnia w słoiku w lodowce i używać na chleb jako pastę do kanapek. 

Makaron gotujemy w osłony wrzątku. Por posiekany drobno podsmażamy 3-4 minuty na oliwie. Następnie dodajemy do niego humus i chochlę wody z gotowania makaronu tak by powstał kremowy sos. 
Doprawiamy do smaku. 
Podajemy całość posypane zgrliowanymi na suchej patelni migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz