wtorek, 23 stycznia 2024

Pieczony batat i pasternak, humus, granat i sezam.


Czyli kolejna zimowa kolacja na ciepło u nas w domu.
Tym razem to pieczone warzywa. Wzięłam batat i pasternak ale mogą być to rozne warzywa według uznania.
Całość upieczona w oliwie w piekarniku. Do tego domowy humus, pokrojone daktyle suszone, ziarna granatu i zgrilowany sezam. Całość pyszna!

2 porcje

1 duzy batat
2 korzenie pasternaku bądź pietruszki bądź marchewki
sol, oliwa i ziarna sezamu do pieczenia

Te warzywa obieramy, kroimy i pieczemy w 180°C przez 30 minut polane oliwa, posolone i posypane ziarnami sezamu. 

Humus
Miskujemy 200 g ciecierzycy odsączonej ze słoika z
zabkiem czosnku
2 lyzkami pasty sezamowej tahini
sokiem z cytryny i oliwa
Doprawiamy do smaku. 

Do podania
pokrojone 4-5 daktyli
ziarna z granatu
2 łyżki zgrilowanych na suchej patelni ziaren sezamu. 

Podajemy upieczone warzywa, humus i zimne dodatki. Zajadamy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz