Klasyka włoskiej kuchni, rodem z Lombardii, wczoraj na naszym stole niedzielnym bo mieliśmy gości. To danie mięsne, z cielęciny, duszone z marchewka, cebula i podawane z gremolata. ja dodaje na sposób mediolański pomidory bo tak wolimy. Za każdym razem to prawdziwa uczta choć do najtańszych nie należy.
6 porcji
2,5 godziny
6 plastrow osso bucco 3-4 cm grubosci czyli około 1,2 kg mięsa z kością pośrodku.
2 cebule
2 Zabki czosnku
2 marchewki
lis laurowy
swiezy tymianek i zielona pietruszka
100 ml białego wytrawnego wina
50 g dobrego masła
2 lyzki maki
400 ml miazszu z pomidorow
2 szklanki wywaru z warzyw bądź cielęcego
Plastry mięsa obtaczamy w mące i smażymy na maśle aż się zezloca. Wyjmujemy z garnka i na ich miejsce wrzucamy pokrojone cebule, czosnek oraz marchewki. Dusimy chwile aż cebula zrobi się szklista. Wkładamy z powrotem mięso i polewamy winem. Na ostrym ogniu czekamy aż odparuje. Następnie pokrywamy całość bulionem i pomidorami. Dodajemy świeże zioła i dusimy minimum 2 godziny w odkrytym garnku!!!
Gremolata do podania
Siekamy zielona pietruszkę z czosnkiem 1 ząbek i dodajemy strata skórek z całej cytryny. Podajemy na mięsie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz