niedziela, 14 stycznia 2024

Kapusta Pak choi na ciepło z limonka i sezamem.



Ten rodzaj kapusty jak i jej rodzime kuzynki jest skarbnica zdrowia. Zawiera witaminy C, A i K oraz magnez i wapno. Wapn z tej kapusty jest znakomicie przyswajalne przez organizm, lepiej niż wapń z mleka czy z produktów mlecznych. Kolejnym atutem jest czas... gdyż te drobne kapusty przygotowuje się bardzo szybko. 
Ja zrobiłam wczoraj na kolacje ze świeżym, szkockim łososiem. Pak choi tylko lekko podsmażyłam dodając olej sezamowy, sos sojowy, ziarna sezamu, czosnek i limonkę. Pyszne! 

Na 2 porcje

4 kapusty pak choi
2 Zabki czosnku
łyżka ziaren sezamu
limonka
3 cm swiezego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1 lyzka oleju z oliwek
2 lyzki sosu sojowego
sol, pieprz

Kapuste siekamy ale osobno łodygi i osobno liście. Na oliwie podsmażamy najpierw zabki czosnku i imbir przez 2 minuty. Dodajemy posiekane łodygi pak choi, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy posiekane liście i resztę składników. Smażymy kolejne 2-3 minuty i gotowe! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz