poniedziałek, 15 stycznia 2024

"Risotto" z kaszy gryczanej, czipsy z jarmużu, jajko w koszulce...


Z cyklu gorąca i zimowa kolacja... takie pyszności. Kasza gryczana jest ugotowana sypko ale po dodaniu śmietany i parmezanu staje się kremowa jak risotto. Czipsy z liści jarmużu są po prostu chrupiące i pyszne. Całość pokrywa jajko w koszulce z płynny żółtkiem i zgrilowane orzechy laskowe. 





Na 2 porcje

Kasza
120 g kaszy gryczanej
lyzka smietany
2-3 lyzki startego parmezanu
sol


Czipsy
3-4 liste jarmuzu, sol i 2 lyzki oliwy

2 jajka
garść orzechow laskowych
1 lyzka octu

Kaszę gotujemy w osłony wrzątku, odcedzam i łączymy ze śmietaną i parmezanem. Gdy kasza się gotuje... nagrzewamy piekarnik do 160°C. Myjemy liście jarmużu, rozrywamy je na kawałki i wkładamy do miski. Solimy, polewamy oliwa, mieszamy rękoma i układamy na blasze. Pieczemy 10 minut. 

W tym czasie grillujemy na suchej patelni posiekane orzechy laskowe i nastawiamy garnek z woda i 1 łyżka octu. Gdy woda się gotuje, wlewamy z miseczki bardzo delikatnie nasze jajko do tego wrzątku z octem - oznacza robić po 2, 3 jajka na raz. Gotujemy 3 minuty dokładnie nie dotykając i wyjmujemy na kaszę łyżka cedzakowa - delikatnie bardzo. 
Podajemy całość. Po przekłuciu nożem wyplynie żółtko z naszego jajka w koszulce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz