czwartek, 12 października 2023

Zielono-pomaranczowe curry jesienne


Takie pyszne i gorące danie z warzyw na obiad bądź na kolacje z dodatkiem soczewicy jak u mnie bądź ryżu... Pomieszalam jesienne warzywa: dynie, marchew, bataty, pasternak. Odpowiednio doprawilam i gotowe. Aromatyczne comfort food. 


Na 5-6 porcji

2 bataty około 800 g
3 marchewki
2 korzenie pasternaku albo pietruszki
1/2 dyni butternut
lyzka oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżeczki pasty curry zielonej thai bądź klasycznej czerwonej
2 cm imbiru
sol
sok z limonki bądź z cytryny
lyzka sosu sojowego
szczypiorek czy inne zioła

Warzywa obieramy wraz z imbirem, kroimy w dość gruba kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oleju kokosowym. Następnie wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. 
Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i pastę curry. Dusimy dalej. Pod sam koniec po około 35 minutach dodajemy łyżkę sosu sojowego i sok z cytryny. 

Podajemy gorące z czym kto lubi. 


Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz