Wczoraj zrobiłam całkiem zielona kolacje. na przystawkę była zupa krem z cukinii a na danie główne leniwe własnej roboty ze świeżym szpinakiem i orzechami laskowymi. Jednym słowem pyszności, które wymagają niecałej godziny pracy. Do tych leniwych potrzebne są tylko 4 składniki: ricotta, mąką, starty parmezan i trochę gałki muszkatulowej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGH3SmWtI5kVRFUReKaGA2xfG60shET28B-FIVVGU2-06_YbX6m4bvRv5Ya4xt9sY5YgiLBC4F9ICmJ0LrVWMli-8c-Jf2Jfw2VT1piU8pu8zNKcl_MjLzgwmpfJriDA2Q9gxxuu-Zz_zcBDOEHkBCd1ipNKfrJSU5rkFD0Ca4LA3xPjPB8r86FZoXnMo/w400-h300/1698652119816.jpg)
2 porcje
250 g dobrze odsączonej ricotty
100 g maki
50 g stratego parmezanu
odrobina świeżo startej gałki muszkatulowej
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwile do lodówki.
W tym czasie podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany ząbek czosnku i po 2 minutach dodajemy nasz umyty i odsączony szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem i smażymy jakieś 4 minuty nie dłużej by zachował bardzo wyrazisty zielony kolor!
Leniwe gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia na powierzchnie czyli 2-3 minuty. Podajemy ze szpinakiem, posiekanymi orzechami laskowymi i polane oliwa z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz