A dokładniej Savanah Chip z książki, która dostałam tego lata ze Stanów zjednoczonych z dedykacją autorki, byłej właścicielki sklepu z cookies właśnie w Aurora, pod Chicago. Poniżej zdjęcie książki i dedykacji od autorki. Książka zawiera 130 przepisowa na najbardziej znane amerykańskie ciastka czyli cookies. Dziękuję Edyta Bak Brown and Shawn Brown! Na zdjęciu jest tez widoczny nasz kochany Wiktor - jego zdjęcia znajdują się w książce oraz historyczny budynek, w którym mieścił się butik cookies od 1922 roku.
Savannah chip robi się z masłem arachidowym i z kawałeczkami czekolady. Te cookies są po prostu przepyszne! Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Z podanej porcji wyszło mi 26 sztuk.
Skladniki
Uwaga stosuje francuskie gramy zamiast IB, stick, cup itd...
113,4 gramy masła miękkiego
90 g jasnego cukru
90 g ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
lyzeczka wanilii
Te składniki miksujemy na początek.
Następnie dodajemy 125 g masła arachidowego
Miksujemy dalej.
Dodajemy 300 g maki
2 bardzo duże bądź 3 mniejsze jajka
I 165 g kawalkow czekolady ( chunks) ja dałam mieszankę gorzkiej, mlecznej i białej.
Ciasto ma mieć konsystencje jak na zdjęciu poniżej. Uwaga jeśli mąką jest bardzo sucha może się zbijać w grudki - dodałam 3 łyżki mleka i zmiksowałam.
Pieczemy w 180°C, około 14 minut. Pilnujemy, nie przypalamy, lepsze niedopieczone by były mięciutkie w środku - będą sporo rosły niż wysuszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz