Przepyszne danie na kolacje, pachnące jesienią ale tez słodkimi przyprawami. To danie z pewnością spodoba się tym, którzy szukają Comfort food czyli jedzenia dającego komfort po ciężkim dniu.
Jest tu ryz, mieszanka grzybów, gwiazdki anyżu, cynamon, suszone morele ale tez bardzo ostra papryczka i czosnek.
4 porcje
1-2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 ostre papryczki albo łyżeczka w proszku
350 g pieczarek
350 g boczniaków
350 g grzybów leśnych jak macie albo garść suszonych
szklanka ryżu basmati
garść suszonych moreli
3-4 gwiazdki anyżu
laska cynamonu
oliwa z oliwek
sol, pieprz
2-3 szklanki bulionu z warzyw
Cebule pokrojona w plastry, obrane zabki czosnku, papryczki i wszystkie grzyby świeże kroimy, układamy w dużym naczyniu do zapiekania, polewamy 3-4 łyżkami oliwy, solimy, dodajemy przyprawy i pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 200°C.
W tym czasie jeśli używamy grzybów suszonych zagotowujemy je w bulionu warzywnym. Całość odstawiamy.
Po około 30 minutach do pieczacych się z przyprawami grzybów dodajemy ryż, pokrywamy całość bulionem warzywnym bądź warzywno-grzybowym i pieczemy dalej ale UWAGA danie pokrywamy 2 arkuszami folii aluminiowej dość szczelnie. Całość pieczemy 25 minut. Po tym czasie odstawiamy cale danie na jakieś 10 minut.
Po tym czasie odkrywamy i ... coś co bardzo lubię... namaczam w 2 łyżkach oliwy listki zielonej pietruszki i ta mieszanka polewam gorące danie.
Pałaszujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz