Pyszne połączenie pieczonej dyni, jeszcze gorącej z zimna burrata - sezon się kończy na ten ser!, chrupiących pestek i owocowego sosu zrobionego po prostu z soku z pomarańczy z kilkoma ziarenkami wanilii.
Smakowite i jesienne.
2 porcje
Pieczenie około 1 godziny
1 mniejsza dynia buttent około 1 kg
2 garscie pestek dynii
250 g burraty
oliwa z oliwek
sok z 1 zomaranczy
2 cm laski wanilii- ziarenka
sol, pieprz
ulubione zioła u mnie zielona pietruszka i bazylia.
Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy na plastry takie 1 cm pod względem szerokości i pieczemy polane oliwa i posolone w piekarniku około 1 godziny, do miękkości.
W tym czasie łączymy sok z pomarańczy z wanilia i odstawiamy by sok przeszedł smakiem wanilii.
Na upieczona dynie wykładamy przekrojone na pół burraty, zioła, zgrilowane pestki, sos... i pałaszujemy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz