wtorek, 31 października 2023

Bułeczki z jabłkami i z cynamonem. Jesiennie.


Troche w stylu skandynawskim... drożdżowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym, z dużą ilością cynamonu oraz rodzynek... Pyszne! I bardzo proste do wykonania. 



Na 20 sztuk

30 minut przygotowania
1,5 godziny czekania aż ciasto urośnie
25 minut pieczenia w 180°C

480 g maki
25 g świeżych drożdży
150 ml cieplego mleka
130 ml cieplej wody
łyżeczka cukru na zaczyn
2 zoltka
80 g masla
100 g cukru
szczypta soli

Na nadzienie
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
100 g rodzynek
50 g solonego masła

Z drożdży, mleka, wody i łyżeczki cukru robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z żółtkami i sola oraz z cukrem. Dodajemy nasz rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto około 15 minut. Na koniec łączymy ze stopionym masłem i odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce, pod ściereczką, na jakieś półtorej godziny. 

W tym czasie... obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plasterki. Podsmażamy na solonym maśle z cukrem, rodzynkami i cynamonem aż cala woda odparuje. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na polowe. Pierwsza polowe rozwlakowujxemy i układamy na niej polowe jabłek. Zwijamy w rulon i kroimy rulon na 10 plastrów. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem. 
Pieczemy około 25 minut w 180°C - nagrzany piekarnik. 
Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz