Z cyklu jesienne pyszności to danie możecie podać na obiad, gdyż tofu jest bogate w roślinne białko albo na kolacje. Grzyby shitake maja silne właściwości przeciw-rakowe/nowotworowe.
Robi sie je w kilka minut.
Przygotowanie 30 minut
2 porcje
200 g tofu naturalnego do pokrojone w kostkę
250 g shitaké
1 duza marchewka
2 garscie groszku zielonego z mrożonek w tym sezonie
2 garscie kiełków soi
cebula
zabek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego albo z oliwek
2 lyzki sosu sojowego
sol
Na oleju podsmażamy posiekana cebule, czosnek i marchewkę, dusimy chwile. Dodajemy grzyby shitake i smażymy dalej około 10 minut. W tym czasie gotujemy groszek 7 minut we wrzątku. Dodajemy na patelnie groszek, kiełki i na sam koniec tofu. Doprawiamy sosem sojowym i sola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz