piątek, 6 października 2023

Kotlety z kurczaka w musztardzie i płatkach kukurydzianych. Inspiracja N. Lawson



Takie szybkie, proste ale bardzo soczyste danie na obiad. Mięso nabiera soczystości dzięki krótkiej marynacie. A płatki kukurydziane jako panierka stanowią fajna alternatywę dla klasycznej bułki tartej. 



4 dosc cienkie kotlety z piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy, 
posiekany ząbek czosnku
jajko, 
sol, pieprz

Z podanych składników robimy marynatę i w niej zamaczamy mięso uprzednio doprawione sola i pieprzem. Możemy trzymać od kwadransa do kilku godzin. 

Nastepnie mięso odsączamy i obtaczamy jest w rozgniecionych w rękach płatkach kukurydzianych - ja do tych płatków dodaje odrobinę ostrej papryki w proszku. 
Smażymy na delikatnym ogniu po 3 minuty z każdej strony na oleju słonecznikowym. 
Podajemy z warzywami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz