Typowa włoska, domowa buccina! Rozgrzewająca, zdrowa i przepyszna. Połączenie cieciorki gotowanej z marchewkami, selerem naciowym i pomidorami oraz spora ilością ziół ze świeżymi łazankami.
3-4 Porcje
Namaczanie cieciorki 12 h ale można wziąć z puszki
Przygotowanie około 1 godziny
Na lazanki
250 g maki
sol i ciepla woda
Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić w łazanki.
Szklanka cieciorki - namoczonej cala noc albo 400 g cieciorki z puszki
2 galazki selera naciowego
puszka pomidorów 400 ml
cebula
zabek czosnku
3 mlode marchewki
gałązka rozmarynu, zielonej pietruszki, tymianku
pół łyżeczki ostrej papryki
sol, pieprz
oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa oraz cieciorkę. Gotujemy 40 minut pod przykryciem z dodatkiem pomidorów oraz pół puszki wody ( puszka po pomidorach jako miarka). Dodajemy zioła, doprawiamy.
Podajemy z ugotowanymi al dente łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz