sobota, 20 marca 2021

Straccetti & cicerchie czyli Łazanki z Ciecierzyca! Kuchnia włoska.



Typowa włoska, domowa buccina! Rozgrzewająca, zdrowa i przepyszna. Połączenie cieciorki gotowanej z marchewkami, selerem naciowym i pomidorami oraz spora ilością ziół ze świeżymi łazankami. 


3-4 Porcje
Namaczanie cieciorki 12 h ale można wziąć z puszki

Przygotowanie około 1 godziny

Na lazanki

250 g maki
sol i ciepla woda

Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić w łazanki. 


Szklanka cieciorki - namoczonej cala noc albo 400 g cieciorki z puszki
2 galazki selera naciowego
puszka pomidorów 400 ml
cebula
zabek czosnku
3 mlode marchewki
gałązka rozmarynu, zielonej pietruszki, tymianku
pół łyżeczki ostrej papryki
sol, pieprz
oliwa z oliwek

Na oliwie podsmażamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa oraz cieciorkę. Gotujemy 40 minut pod przykryciem z dodatkiem pomidorów oraz pół puszki wody ( puszka po pomidorach jako miarka). Dodajemy zioła, doprawiamy. 

Podajemy z ugotowanymi al dente łazankami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz