niedziela, 21 marca 2021

Dorsz, szapargi i marchewki. Tymiankowe masło.


Ah ta wiosna!!! zachwyca nie tylko kolorami kwitnących migdałowców i magnolii ale tez smakami! 

Wczorajsza, sobotnia kolacja z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów: polędwiczki z dorsza, zielone szparagi z nad Loary, młode bretońskie marchewki... masło solone i tymianek z balkonu! 


2 porcje
Przygotowanie 25 minut

2 porcje ryby po 150 g i jakieś 2 cm grubości
8 zielonych szparagow
2 mode marchewki - natki nie wyrzucani, robimy z niej pesto do warzyw, makaronu czy ryżu! 

60 g solonego masla
kilka gałązek swiezgo tymianku
sol
oliwa z oliwek
pieprz Baskow do ryby

Szparagi i marchewki cieniutki obieramy, przekrawamy wzdłuż gdy są zbyt grube i gotujemy 4,5 minuty na parze. 
Rybe solimy, dodajemy pieprz Baskow, polewamy oliwa i na maximum 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Warzywa przekładamy delikatnie na patelnie na której roztapiamy nasze solone masełko, dodajemy świeży tymianek by masło dobrze przeszło jego smakiem. Lekko podsmażamy warzywka... 

Podajemy rybę na warzywach. Mhm...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz