Coś pysznego, coś nietypowego i szybkiego i coś co można połączyć... z... z czym chcecie!
U mnie wczoraj... jogurt grecki z dużą ilością wiosennych ziół i oliwa do tych chlebków ale tez mieszanka mięsa wołowego podsmażoną z czerwona fasola i sosem pomidorowym, która pałaszował Antek.
Genialny przepis i genialny smak. Drożdżowe ciasto należy tylko przyrządzić na 2 godziny przed smażeniem. Tak, tak te chlebki się smaży na patelni, każdy po 3 minuty i gotowe!
Na 6-8 chlebkow
300 g maki
90 g jogurtu greckiego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 lyezczka soli
90 g wody cieplej czyli jakieś 100 ml
torebka drożdży instant 5 g
Drożdże mieszamy z woda. Mąkę mieszamy z jogurtem, oliwa i sola. Wlewamy wodę, Zagniatamy ciasto przez 2-3 minuty. I odstawiamy by rosło na 2 godziny.
Następnie wałkujemy placki wielkości naszej patelni, cienkie placki tak na 3 mm. Smażymy na kropli oliwy, na patelni pod przykryciem około 1,5 minuty z każdej strony. Będą bardzo szybko rosnąć, się wybrzuszał... Lekko zezłoconą zdejmujemy z patelni i jemy cieple! Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz