środa, 17 marca 2021

Pasta po bolonsku bez miesa, z soczewica.



Naszla mnie ochota na zmiany! I Zrobiłam na kolacje spaghetti po bolońsku tyle, ze nie z wołowina a z soczewica czerwona. I powiem tylko jedno - jest to pyszne! 


3 porcje
Przygotowanie 35 minut

Cebula
2 marchewki
Pół szklanki czerwonej soczewicy (125 ml)
Puszka miąższu z pomidorów 400 ml
oliwa z oliwek
100 ml mleka kokosowego
sol, pieprz
zielona pietruszka albo kolendrą

300 g spaghetti albo linguine

Cebule obieramy i siekamy, marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy całość 5 minut na oliwie, na dużej patelni. Następnie dodajemy miąższ z pomidorów i tyleż wody ile mieści się w puszce po pomidorach. Wrzucami soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości czyli jakieś 12 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy. 
Podajemy ze spaghetti al dente! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz