niedziela, 14 marca 2021

Rdzawiec na purée z kalafiora; kruszonka z orzechów laskowych i tartej bułki.



Świeża ryba prosto z sobotniego targu, lokalne warzywa i powstało to oto cudeńko! Rdzawiec jest upieczony w piekarniku.  Purée z kalafiora zachowa prostota. Kruszonka pozwala na dywersyfikację struktury i nadaje pepsi całości. 


3 porcje
30 minut

Kalafior
3 razy po 150 g plastrów rdzawca
kilka łyżek mleka
sklarowane masło 2 łyżki
2 lyzki bulki tartej
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
świeży tymianek i zielona pietruszka
oliwa z oliwek
sol i pieprz

Kalafior pokrojony w różyczki gotujemy al dente w osolony wrzątku. Jedna różyczkę zostawiamy i kroimy ja w cieniutkie plasterki by ozdobić nasze danie i mieć coś do chrupania! 
Rybę doprawiamy sola i pieprzem, polewamy odrobina oliwy i do piekarnika na 20 minut w 180°C. 

Na sklarowanym maśle podsmażamy nasza bułkę tarta i orzechy posiekane. 

Ugotowany kalafior miksujemy z odrobina mleka. Doprawiamy pieprzem. Purée układamy na dnie talerza. Na purée układamy rybę. Kilka plasterków surowego kalafiora, nasza posypkę i świeże zioła. Podajemy gorące... 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz