czwartek, 25 marca 2021

Łosoś marynowany, czerwona kapusta i makaron azjatycki



Azjatycki obiad dzisiaj! Ale takie tez lubimy. Łosoś jest marynowany w sosie sojowym, oliwie i w miodzie oraz 4 przyprawach. Kapustę dusimy z sosem sojowym a makron gotujemy jak na opakowaniu... nie miałam jednak osoby wiec wzięłam chiński, biały. 


3 porcje

Przygotowanie 30 minut
Marynata minimum 1 godzina

3 porcje dobrego łososia po 150 g na osobę
1/4 duzej, czerwonej kapusty
150 g makaronu azjatyckiego najlepiej osoby...
cebula
lyzka rodzynek

3 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
6 lyzek sosu sojowego
lyzeczka 4 przypraw: cynamon, gałka muszkatulowa, imbir i goździki 
lyzka sezamu

1 łyżek oliwy plus miód i 4 przyprawy mieszamy i pokrywamy ta mieszanka rybę. Marynujemy minimum 1 godzinę. 
Na oliwie podsmażamy posiekana cebule i kapustę. Pokrywamy calosc 3 łyżkami sosu sojowego i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy rodzynki, trochę wody i dusimy dalej. 

Gotujemy makaron. 

Rybe podsmażamy wraz z marynata na pozostałej oliwie. 

Podajemy makaron, na nim kapustę i rybę. Posypujemy sezamu. I zajadamy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz