Na urodziny mojego męża... chciał włoskie menu ma włoskie menu! Cucina italiana... Grissini, włoskie szynki, caprese, malorredus z Sardynii i na deser Cassata siciliana. Miałam jednak drobny problem ze znalezieniem zielonego marcepanu bo tort powinien po bokach być otoczony zielonym marcepanem i pokryty lukrem cytrynowym jak robi się to tradycyjnie i jak robiłam kiedyś patrzę zdjęcia niżej!
Z braku laku... zrobiłam pokrywę bita śmietaną i ricotta w proporcji 3 do 1. Na wierzchu są kandyzowane wiśnie, posypka czekoladowe co oczywiście przypomina krem w środku ciasta.
Przepis tutaj https://est-ouest-est-ouest.blogspot.com/search?q=cassata+siciliana. jak i kilka słów o historii tego ciasta!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxjAB8vmPgBApxNcVuZlKZjAZ2Xd3Hma-kgWdMsgallVRAPLA3coBAe4ZNJnOZBK7q04QRw6FIwRle7_O8PuUiHdgXostODk8SX3dZl4dQKw-wNyVW-Z3nV5MOM6w1j0lqHQt5YYumpYA/w400-h300/1615107030151.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxjAB8vmPgBApxNcVuZlKZjAZ2Xd3Hma-kgWdMsgallVRAPLA3coBAe4ZNJnOZBK7q04QRw6FIwRle7_O8PuUiHdgXostODk8SX3dZl4dQKw-wNyVW-Z3nV5MOM6w1j0lqHQt5YYumpYA/w400-h300/1615107030151.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz