Pyszne, wiosenne danie idealnie pasujące na wielkanocny obiad choć nie tylko, na wiosenny obiad tez.
Połączenie łopatki cielęcej duszonej w młodych warzywach; brukiew, dymki, marchewka, pieczarki i zielony groszek. Do tego duszone w ziołach i czosnku młode ziemniaczki.
6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Duszenie 1h15
1 kg lopatki cielecej pokrojone w gruba kostkę
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
6 młodych brukwi z listkami bądź bez
6 marchewek młodych
200 g zielonego groszku
450 g młodych pieczarek
12 mlodych ziemniaków
1 lyzka koncentratu pomidorowego
gałązki rozmarynu, tymianku, zielonej pietruszki
1 lyzka maki
sol, pieprz
oliwa z oliwek
Mieso podsmazamy na oliwie. Następnie posypujemy je mąką i chwile smażymy. Pokrywamy woda i gotujemy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oprócz ziemniaków i groszku oraz pieczarek. Dusimy doprawione około 1 godziny. Dodajemy pieczarki. Na sam koniec osobno ugotowany groszek - ba zachować kolor.
Ziemniaki w skórce dusimy przekrojone wzdłuż na pół na oliwie i dodajemy 2zaabki czosnku w koszulkach i trochę ziół oraz soli. Wlewamy kapkę wody, pokrywamy i dusimy 15 minut.
Podajemy nasze navarin z ziemniaczkami i rozkoszujemy się wiosennymi smakami i kolorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz