środa, 20 stycznia 2021

Zupa z zoltej brukwi z daktylami i z ryżem.



Brukiew - typowo zimowe warzywo. zapomniane we Francji przez dekady dziś znów wraca do łask. Żółtą brukiew to skrzyżowanie białej brukwi i kalarepy. Można ja jeść na surowo, starta do surówki a można ja tez piec czy gotować. 
Dzis połączenie kremu z brukwi z dodatkiem ryżu i suszonych daktyli. 


4 porcje

800 g brukwi
80 g ryzu
1,2 litra bulionu z warzyw
szalotka
3 galazki tymianku
4-5 daktyli medjool
lyzka ziaren słonecznika do dekoracji
lyzka smietany
troche masla albo oliwy

Posiekane szalotki pdsmazamy chwile na wybranym tłuszczu wraz z tymiankiem. Dodajemy następnie obrana i pokrojona w kostkę brukiew. Pokrywamy bulionem, wsypujemy ryż i gotujemy około 30-40 minut. 
Miksujemy po tym czasie dodając śmietanę i polowe daktyli. 
Podajemy z reszta pokrojonych daktyli, słonecznikiem, oliwa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz