Brukiew - typowo zimowe warzywo. zapomniane we Francji przez dekady dziś znów wraca do łask. Żółtą brukiew to skrzyżowanie białej brukwi i kalarepy. Można ja jeść na surowo, starta do surówki a można ja tez piec czy gotować.
Dzis połączenie kremu z brukwi z dodatkiem ryżu i suszonych daktyli.
4 porcje
800 g brukwi
80 g ryzu
1,2 litra bulionu z warzyw
szalotka
3 galazki tymianku
4-5 daktyli medjool
lyzka ziaren słonecznika do dekoracji
lyzka smietany
troche masla albo oliwy
Posiekane szalotki pdsmazamy chwile na wybranym tłuszczu wraz z tymiankiem. Dodajemy następnie obrana i pokrojona w kostkę brukiew. Pokrywamy bulionem, wsypujemy ryż i gotujemy około 30-40 minut.
Miksujemy po tym czasie dodając śmietanę i polowe daktyli.
Podajemy z reszta pokrojonych daktyli, słonecznikiem, oliwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz