Pod tegoroczna choinka znalazłam ten tom poświęcony francuskiej kuchni. Zachwycilam się nim i postanowiłam przejść do czynów czyli do korzystania z zamieszczonych receptur. Na pierwszy rzut... wczoraj wieczorem, kanapka z przepisu słynnego Cyril Lignac czyli klasyczny Croque Monsieur, który znajdziecie w każdej restauracji i w każdym francuskim barze. Ale nie w każdym miejscu będzie on zrobiony ze znakomitych składników i zgodnie z regułami sztuki kulinarnej. Podaje wam więc recepturę mistrza i napisze tylko tyle... Pyszne to to jest! choć mało healthy i mało wege ale cóż.
4 kanapki
8 kromek dobrego, ekologicznego chleba tostowego
150 ml gestej smietany
100 ml plynnej smietany
150 startego sera Comté 12 miesięcy dojrzewającego.
50 g startego parmezanu
8 plastrow sera Cantal
4 plastry szynki gotowanej
galka muszkatołowa
pieprz
Śmietany mieszamy ze startym serem Comté oraz parmezanem. Na każdej kromce rozsmarowujemy łyżkę tej mieszanki, pokrywamy szynka, następnie układamy plaster sera Cantal, pokrywamy druga kromka chleba i na wierzchu rozsmarowujemy nasza serowo-śmietanowa maz.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gałka muszkatułowa i do piekarnika na 7 minut w 240°C.
Podajemy z sałata i kieliszkiem dobrego, czerwonego i wytrawnego wina!
Vive la France!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz