wtorek, 26 stycznia 2021

Zupa z topinambura i kasztanów: skaramelizowane jabłka i chorizo.



Wczorajsza kolacja... pyszna, rozgrzewającą i pożywna. 
Topinambur znacie choć to stare warzywo... dodałam garść kasztanów, które mam w zamrażalce do tej zupy ale jeśli nie macie kasztanów to można dodać po prostu ze 2 ziemniaki. Skaramelizowane jabłka guldeny na wierzchu i podpieczone plasterki chorizo dopełniają całości. 



3 porcje
Przygotowanie 35 minut

500 g topinambura
garsc kasztanów
szalotka
maslo
0,5 litra bulionu drobiowego
jablko
kilka plasterków chorizo
sol, pieprz
zielona pietruszka i tymianek po gałązce
1 lyzka cukru
3 lyzki smietany

Topinambur obieramy, kroimy. szalotka obieramy i siekamy. Podsmażamy ja na maśle, dodajemy topinambur i kasztany. Pokrywamy bulionem i gotujemy 20 minut z tymiankiem i zielona pietruszka. 

Jabłko obieramy, kremy w kostkę i karmelizujemy na maśle z łyżka cukru. 
Na suchej patelni podsmażamy plastry chorizo. 

Zupę miksujemy ze śmietaną. Podajemy z jabłkiem i chorizo. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz