Pellegrino Artusi pisal w 1891 roku "To danie potrafi zrobić każdy, nawet osioł, który najprawdopodobniej jako pierwszy dal przykład rasie ludzkiej" ( La Science en cuisine et l'art de bien manger").
Słowo pulpet czy polpette pochodzi od słowa polpa czyli miąższ. Na terenie Włoch pulpety znane są od czasów starożytnych. jednakże pierwszy przepis pojawił się w 1400 roku w "Libro de arte coquinaria" autorstwa Maestro Martino. Wersji pulpetów jest sporo na terenie Włoch ale ja posluzylam się przepisem neapolitańskim.
6 porcji
Przygotowanie 45 minut
duszenie 30 minut
600 g zmielonej wołowiny
150 g miazszu chleba
1 szklanka mleka do namoczenia chleba
100 stratego Parmigiano reggiano
2 male jajka
maly pęczek zielonej pietruszki
sol, pieprz
maka do obtoczenia pulpetów
oliwa z oliwek
to baza...
w wersji neapolitańskiej dokładam
garsc namoczonych rodzynek
garsc orzeszków pinii
1 litr pasaty pomidorowej.
Miksuje razem odsączony i uprzednio przez kwadrans namoczony miąższ chleba z mięsem wołowym, zielona pietruszka, jajkami. Dodaje starte Parmigiano, doprawiam.
Dodaje rodzynki i orzeszki pinii. Formuje małe kulki... uwaga mięso na pulpety jest bardzo leciutkie więc im mniejsze kulki tym lepiej ale pracy więcej!
Obtaczam je w mące. Podsmażam na oliwie.
Następnie pokrywam passata pomidorowa i dusze około 30 minut. Unikam mieszania by się klopsiki nie uszkodziły.
Podaje... u nas w wczoraj z grzybami i ryżem, dziś z fenkulem z oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz