niedziela, 24 stycznia 2021

Zupa-krem z batatów; mini szaszłyki z krewetek.



Czyli wczorajsza, sobotnia kolacja. 

Pyszny krem z batatow i krótko smażone krewetki z przyprawami. 


3 porcje
Przygotowanie 30 minut

600 g batatow
200 ml kremówki
sol, pieprz
świeżo zmielona gałka muszkatołowa.

12 gotowanych ekologicznych krewetek
pół pęczka zielonej pietruszki
kwiat soli czyli fleur de sel
szczypta zmielonych 5 przypraw 5 épices albo inne przyprawy do smaku
oliwa z oliwek

Bataty obieramy, kroimy na kawałki, pokrywamy 1 litrem wody; doprawiamy sola i gotujemy do miękkości pod przykryciem. 

Krewetki obieramy. nadziewamy na krótkie patyczki do mini szaszłyków. 

Zupę miksujemy z kremówka  i doprawiamy świeżym pieprzem i gałka. 

Szaszlyki z krewetek podsmażamy na oliwie doprawiając przyprawami, kwiatem soli i pietruszka. Smażymy 2 minuty z każdej strony na ostrym ogniu. 
Podajemy z zupa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz