Czyli wczorajsza, sobotnia kolacja.
Pyszny krem z batatow i krótko smażone krewetki z przyprawami.
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
600 g batatow
200 ml kremówki
sol, pieprz
świeżo zmielona gałka muszkatołowa.
12 gotowanych ekologicznych krewetek
pół pęczka zielonej pietruszki
kwiat soli czyli fleur de sel
szczypta zmielonych 5 przypraw 5 épices albo inne przyprawy do smaku
oliwa z oliwek
Bataty obieramy, kroimy na kawałki, pokrywamy 1 litrem wody; doprawiamy sola i gotujemy do miękkości pod przykryciem.
Krewetki obieramy. nadziewamy na krótkie patyczki do mini szaszłyków.
Zupę miksujemy z kremówka i doprawiamy świeżym pieprzem i gałka.
Szaszlyki z krewetek podsmażamy na oliwie doprawiając przyprawami, kwiatem soli i pietruszka. Smażymy 2 minuty z każdej strony na ostrym ogniu.
Podajemy z zupa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz