niedziela, 24 stycznia 2021

Tarta Bourdaloue czyli KLASKA FRANCUSKIEJ KUCHNI.



Nazwisko Bourdaloue znane jest we Francji od XVII wieku. Nosił je słynny jezuita Kouis Bourdaloue. Jego nazwiskiem nazwano malutka uliczkę w 9 dzielnicy Paryża. Tartę te jednak stworzył paryski cukiernik mieszkający na ulicy Bourdaloue w XIX wieku. Nosił on nazwisko Fasquelle. Jego receptura, niezmieniona, trwa do dzisiejszego dnia, proponuje ja wielu cukierników ale ta najsłynniejsza i najsmaczniejsza pochodzi z cukierni Sébastien Gaudard z 9 paryskiej dzielnicy... z ulicy des Martyrs. 

Ta klasyczna tarta to: 
- kruche ciasto
- gruszki Williams w waniliowym syropie
- krem migdałowy
- na wierzchu drobinki makaroników ( których niestety nie miałam)

Ale zrobiłam dziś rano te tartę respektując co do grama przepis Gaudard'a... 

Z pozostałego kremu i 1 gruszki powstały 3 małe zapiekanki owocowe. 







6 porcji

Przygotowanie 1 godzina
Chlodzenie 2 godziny
Pieczenie 1 godzina

Ciasto na tartę o średnicy 24 cm... odrobina ciasta zostanie więc ja zamrozilam

90 g maki ziemniaczanej
160 g maki pszennej T45
180 g masla
5 cl wody
spora szczypta soli
lyzeczka miodu
1 zoltko

Maslo z woda, sola, miodem i zotlkiem zagniatamy, malakusjemy. Dodajemy przesiane maki i zagniatamy ciasto. Chodzimy je. 

Rozwalkowujemy do formy na tartę bądź w tortownicy - jak u mnie. Pieczemy na papierze, nakłute widelcem i obciążone ( kładę na wierzchu papier do pieczenia i obciążam ziarnami surowej, białej fasoli)  przez 25 minut w 160°C.  Wystawiamy i lekko chodzimy. 

Gruszki

4 gruszki obieramy ze skorki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. 
Gotujemy je w syropie z 1 litra wody, 1 laski wanilii i 125 g cukru około 10 minut. Maja lekko wrzeć. 


Krem
10 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
125 g zmielonych migdałów
1 lyzka skrobi kukurydzianej
2 małe jajka 125 g
2 lyzki rumu
80 g kremówki ubitej na bita śmietanę. 

Masło miksujemy z wszystkimi składnikami i na koniec łączymy z ubita śmietaną. 

Laczenie

Na podpieczone ciasto wykładamy 1,5 cm kremu. Na nim układamy gruszki. Nacinamy je ostrym nożem i smarujemy odrobina roztopionego masła. 
Pieczemy całość w 180°C przez 30-35 minut. 
Posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz