Pyszna i bardzo prosta tarta z sezonowych produktow: cebuli dymki, zielonego groszku, młodej marchewki.
4 duze porcje albo 6-8 przystawek
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 45 minut
250 g kruchego ciasta na tarte - użyłam gotowego eko, na masle
4 mlode marchewki - dosc spore, pokrojone w plastry
250 g młodego zielonego groszku
3 cebule dymki
maslo
100 g drobno pokrojonego boczku
Odrobina białego kuchennego wina
3 jajka
200 ml smietany im gestsza tym lepiej
sol, pieprz
lyzeczka kminku mielonego
Cebule siekamy, marchewki kroimy i wszystkie warzywa podsmazamy chwile na łyżce masla. Polewamy je winem i czekamy 3 minuty az odparuje. Dolewamy woda do 3/4 wysokości warzyw i dusimy je 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie smażymy boczek na suchej patelni. Mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami.
Na ciasto wykladamy odsączone warzywa, boczek i polewamy calosc kremem jajecznym.
Pieczemy okolo 45 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz