środa, 15 lipca 2020

Tarta ogrodnika: groszek i marchewka


Pyszna i bardzo prosta tarta z sezonowych produktow: cebuli dymki, zielonego groszku, młodej marchewki. 


4 duze porcje albo 6-8 przystawek
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 45 minut

250 g kruchego ciasta na tarte - użyłam gotowego eko, na masle
4 mlode marchewki - dosc spore, pokrojone w plastry
250 g młodego zielonego groszku
3 cebule dymki
maslo
100 g drobno pokrojonego boczku
Odrobina białego kuchennego wina
3 jajka
200 ml smietany im gestsza tym lepiej
sol, pieprz
lyzeczka kminku mielonego

Cebule siekamy, marchewki kroimy i wszystkie warzywa podsmazamy chwile na łyżce masla. Polewamy je winem i czekamy 3 minuty az odparuje. Dolewamy woda do 3/4 wysokości warzyw i dusimy je 15 minut pod przykryciem. 

W tym czasie smażymy boczek na suchej patelni. Mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. 

Na ciasto wykladamy odsączone warzywa, boczek i polewamy calosc kremem jajecznym. 
Pieczemy okolo 45 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz