sobota, 4 lipca 2020

Ryba z aïoli z cukini, mlody groszek, sos jogurtowy. Kuchnia Bretanii.


Jak pisalam wczoraj... zebraliśmy troche lokalnych produktow na farmie Jardins d'Orgères. I tymi produktami dzisiaj sie zachwycaliśmy pod chmurzastym i chłodnym bretońskim niebem. Trzeba przyznac, ze brakuje nam, mi słońca z Bordeaux i to bardzooo... trzeba bedzie sie przyzwyczajac do chłodu i do odcieni szarości. 

Tymczasem lokalny kwartalnik "Bretonczycy w kuchni" czyli "Bretons en cuisine" proponuje znakomite przepisy, na bazie lokalnych produktow i zaczerpnęłam z niego dzisiejsze sobotnio- obiednie inspiracje. 

Przepis z ryba w roli głównej choc nie sa to przepisowe rouget barbet czyli barwena czerwona a okon morski kosztował troche pracy bo to nie tylko ryba ale tez aïoli z cukinia, mlody groszek i sos na bazie jogurtu. 

3 porcje
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie i smażenie 15 minut

3 porcje ryby: barwena czerwona, opon morski, morszczuk, dorsz...
3 male cukinie
2 Zabki czosnku

Garsc zielonego groszku
2-3 pomidory suszone z zalewy oliwnej

oliwa z oliwek
sol i pieprz

na sos
jogurt naturalny
sok z polowy cytryny
lyzeczka Colombo albo innej przyprawy do ryb, moze byc curry
sol, pieprz

Cukinie kroimy w plastry, czosnek siekamy i doprawiając smażymy 2-3 minuty na oliwie. Następnie calosc miksujemy na dosc ziarnista mase aïoli. Odstawiamy. 

Groszek obgotowujemy w solonym wrzątku, hartujemy i odstawiamy. 
Pomidory kroimy w kosteczkę. 
Jogurt mieszamy z cytryna, sola pieprzem i Colombo. 

Rybe doprawiamy i smażymy badz pieczemy na samym koncu. 

Podajemy calosc... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz