Risotto z ricotta i z parmezanem i pieczone w piekarniku pomidorki cherry. Pyszne polaczenie, akurat na letnia kolacje!
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
200 g ryzu carnaroli albo arborio
2 cebule dymki
400 g pomidorko cherry
odrobina białego wina wytrawnego, kuchennego
okolo 1 litra bulionu z warzyw
maslo
oliwa z oliwek
sol, pieprz
lyzeczka cukru
3 lyzki ricotty
3 lyzki startego parmezanu
szczypiorek
Pomidorki myjemy, przekrawamy na pol, doprawiamy cukrem, sola i pieprzem oraz oliwa z oliwek i pieczemy w piekarniku.
W tym czasie na masle podsmazamy posiekane dymki oraz ryz... do zeszklenia. Polewamy winem i odparowujemy. Pokrywamy następnie stopniowo bulionem i gotujemy okolo 20 minut, mieszając i dolewając bulionu. Na koniec łączymy risotto z serami, mieszamy i podajemy z pomidorkami oraz ze szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz