![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpg21kJX_doRRz8xBcRbWWHS1bLucYk5KyCirfF9sirMHshoDzoa55IK1L3kU-SEgkAFG3UqHM2poBZIujSxoB_S85vtVZ3OHmUBUXJDHW6QcLNoHIcn8EVkaw49o-ZdpJ0Wgziqs3Fd8/s640/IMG_20200721_124234.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVqgz3kogGGBbowXDDMNPoX-6_jju6bZelMQZk5D5h63Eq8uyqA-QRyNF1RBAUCoo4B8s8jRjOryMPdxCE11AC8EwvqnxzcFz0ztcNPkQaVK4ZJZGWw1XWOUZyzB2yQ-_s3uoe_SR1voc/s320/IMG_20200721_124225.jpg)
2 porcje
300 g polędwicy wieprzowej
200 ml cidru
dwa bukiety karczochów poivrade - malutkich, fioletowych
cebula
marchewka
sol, pieprz, cukier
oliwa i masło
Siekamy cebule, marchewki tniemy w paski. Podsmazamy na oliwie i dodajemy pokrojone w kostke mieso. Smażymy 3-5 minut.
Wyjmujemy mieso po tym czasie i dodajemy lyzke cukru. Karamelizujemy lekko warzywa. Wrzucamy mieso z powrotem i polewamy calosc cydrem. Doprawiamy sola i pieprzem i dusimy okolo 30 minut, pod przykryciem.
Karczochy obieramy z wierzchnich liści, zostawiamy tylko ich serca, polewamy sokiem z cytryny. I smażymy je okolo 10 minut na masle.
Pod koniec duszenia miesa dodajemy karczochy do garnka.
Podajemy gorące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz