wtorek, 21 lipca 2020

Poledwica wieprzowa w cydrze, z karczochami. Kuchnia Bretanii.




Typowe bretońskie polaczenie: cidr czyli musujące wino z jablek rosnących tutaj, mieso wieprzowe - Bretonczycy maja ogromne hodowle na terenie Bretanii wlasnie zreszta sprawiające kłopot bo zanieczyszczające wode... i karczochy - główne wraz z kalafiorem warzywo tego regionu! Pyszne polaczenie! Szybki i zdrowy obiad. 


2 porcje

300 g polędwicy wieprzowej
200 ml cidru
dwa bukiety karczochów poivrade - malutkich, fioletowych
cebula
marchewka
sol, pieprz, cukier
oliwa i masło

Siekamy cebule, marchewki tniemy w paski. Podsmazamy na oliwie i dodajemy pokrojone w kostke mieso. Smażymy 3-5 minut. 
Wyjmujemy mieso po tym czasie i dodajemy lyzke cukru. Karamelizujemy lekko warzywa. Wrzucamy mieso z powrotem i polewamy calosc cydrem. Doprawiamy sola i pieprzem i dusimy okolo 30 minut, pod przykryciem.

Karczochy obieramy z wierzchnich liści, zostawiamy tylko ich serca, polewamy sokiem z cytryny. I smażymy je okolo 10 minut na masle. 
Pod koniec duszenia miesa dodajemy karczochy do garnka. 

Podajemy gorące! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz