poniedziałek, 6 lipca 2020

Spaghetti z kremowym pieczarkowo-szalwiowym sosem.


Czyli wczorajsza, letnia kolacja. Pyszny, kremowy sos, mocno "perfumowany" szałwia, do tego pieczarki, śmietaną, cytryna i znakomite, recznie robione we Włoszech spaghetti. 


3 porcje

250 g spaghetti
500 g pieczarek
50 g masla
10 listkow szali
zabek czosnku
sok z pol cytryny
200 ml smietany
sol, pieprz
swiezo starty parmezan

Na roztopionym masle podsmażamy liście szalwi. Następnie dorzucamy posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy az wyparuje woda z pieczarek. 
W tym czasie gotujemy makaron al dente. 
Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy śmietanę. Doprawiamy sola i pieprzem. 
Podajemy calosc, obficie posypana parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz