poniedziałek, 20 lipca 2020
Risotto z kaszy gryczanej, groszek i kozi twarog. Kuchnia Bretanii.
Przepis dziecinnie prosty ale tez wyśmienity. Gryka, kasza gryczana, naleśniki z maki gryczanej to specjalnosc Bretanii. Wiec i to risotto na bazie kaszy gryczanej wpisuje sie w kulinarny krajobraz tego regionu. Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Bretons en cuisine".
2 porcje
30 minut
1 szalotka
1 zabek czosnku
1 szklanka 200 ml kaszy gryczanej
250 g zielonego groszku
100 g sera koziego - u mnie w postaci twarożku
oliwa
sol, pieprz
skorka z cytryny
listki miety
bulion z warzyw do podlewania kaszy
Na oliwie podsmazamy posiekany czosnek i szalotke. Dodajemy kasze i smażymy chwile razem. Pokrywamy bulionem, okolo 0,5 l. Gotujemy na wolnym ogniu, okolo 20 minut - woda powinna prawie całkowicie wyparować.
Groszek gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut. Odcedzamy.
Na 3 minuty przed kocem gotowania kaszy dodajemy do niej odcedzony groszek, ser kozi, skorki z cytryny i listki miety.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz