wtorek, 7 lipca 2020

Letnia tarta: tuńczyk, tapendana, papryka.


Letnia nie tylko z powodu panującego nam miłościwie lata ale tez letnia jako temperatura, w ktorej sie ja podaje. Prosciutka tarta na cieście francuskim z dodatkiem tapenady czyli zmiksowanych oliwek tutaj czarnych, tuńczyka i upieczonych w piekarniku papryk. 


4 duze porcje kolacyjne albo 6 przystawek

Przygotowanie 45 minut

240 g francuskiego ciasta, na masle
3 papryki różnokolorowe
puszka tuńczyka "z wody" czyli 180 g po odsączeniu
2 lyzki tapenade
peczek Bazyli
oliwa z oliwek 5-6 lyzek
sok z pol cytryny
sol, pieprz

Najpierw grylujemy przez okolo 20 minut papryki. Wyjmujemy je z piekarnika i zawijamy w folie aluminiowa. Niech stygną. 
W tym czasie pieczemy ciasto w 210°C przez pierwsze 10 minut obciazajac je, następnie zdejmujemy obicazenie i pieczemy kolejne 10 minut az bedzie zlote - u mnie sie wybrzuszylo jak wulkan..; pomimo obciążenia, ale con pyszne bylo tak czy tak!

Papryki obieramy ze skorki i kroimy w paski. 
Bazylie siekamy i mieszamy z oliwa oraz z sokiem z cytryny. 

Na cieście rozsmarowujemy tapenade, następnie wykladamy tuńczyka polewając go polowa naszego bazyliowego sosu, na wierzchu ukladamy papryki i polewamy reszta sosu. Doprawiamy sola, pieprzem i podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz