Od dosc dawna sledze blog Anthony Berthou, specjalisty od odżywiania. Wszystkie jego artykuly sa znakomite i znakomicie udokumentowane. W czasach pandemii Covid 19, nowotworów i otyłości zdrowe odżywianie jest podstawa, przedmiotem pierwszej, podstawowej troski. W jednym ze swoich postów Berthou proponuje Pozytywne odżywianie dla czytających po francusku tutaj : http://www.sante-et-nutrition.com/charte-du-colibri-de-la-nutrition-positive/
Dla nie znających francuskiego oto kilka zasad. Nie chodzi bowiem o to by byc NA DIECIE od czasu do czasu ale by zmienic swoje odżywianie w sposob POZYTYWNY RAZ NA ZAWSZE.
1. Obserwuje, smakuje, gotuje... wszystkimi zmysłami w zgodzie z samym soba i z zasobami naszej planety. W praktyce przeznaczam MINIMUM 20 minut na kazdy posiłek, jem maksymalnie duzo roznych produktów - niestety wszyscy mamy tendencje do zawężania gamy spożywanych produktów i dan z... przyzwyczajenia.
2. Spozywam 80% produktów pochodzenia ROŚLINNEGO
- co oznacza minimum 700 g warzyw i owoców dziennie na 1 osobe... roznych... nie 3 razy salata czy 4 razy pomidory... ma byc 7 roznych warzyw i owoców w tym maksymalnie 3 owoce - ze względu na zawartość cukru i 4 warzywa: surowe badz gotowane; Uwaga ziemniaki to nie warzywa a węglowodany czyli cukru złożone natomiast bataty to warzywa! Pomidory to owoce biologicznie rzecz ujmując ale maja malo cukrów wiec wchodza tutaj w kategorie warzywa.
- wybieram produkty świeże w pierwszej kolejności, następnie mrożone i na koncu ewentualnie konserwy gdyz zawierają sol i cukier.
- używam codziennie przyprawy: cynamon, kurkumy, curry, goździki, świeże zioła - mam w doniczkach na parapecie albo w zamrażarce w woreczkach
- jem czekolada gorzka 80% kakao i wiecej... minimum 2 kostki dziennie czyli 20 g, 1/5 tabliczki
3. Ograniczam spożycie produktów zwierzęcych
- mieso 1 raz w tygodniu: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, cielęcina
- drob 2 razy w tygodniu: kurczaki, indyk, perliczka, królik
- ryby 2 razy w tygodniu, raz w tygodniu te tłuste typu: makrela, sledze, sardynki jak nie ma świeżych moga byc z puszki
- jajka do 7 tygodniowo
- jak nie wiem co zrobic na Obiad bez miesa i ryby... robie strączkowe z kasza czy ryżem... albo makaron... i warzywami
- sery, jogurty... wybieram od małych zwierząt idealnie nie krowie a kozie czy owcze... czasem o to trudno; bez cukru, naturalne, pełnotłuste i najlepiej z farmy ekologicznej. Wystarczy 5-6 porcji w tygodniu. Porcja = 125 g jogurtu badz twarogu albo 30 g twardego sera.
- unikam picia krowiego mleka ( chyba ze zsiadłe, kefir badz maślanka to TAK!) zastępuje napojami roślinnymi bez cukru z owsa, migdałów czy ryzu.
4. Przestaje kupować i spożywać przetworzona zywnosc przemysłowa
- zero dan gotowych
- zero gotowych ciast i ciast na tarty czy pizze - robie je sama w domu
- zero gotowych ciastek - ciastka maślane mozna upiec w domu, na masle i przechowywać w puszce... itd...
5. Spozywam sporo dobrych tłuszczów
- 3 lyzki dobrych olejów z pierwszego tłoczenia to moje minimum: rzepakowy, z oliwek, z orzechow, lniany
- spożywam minimum 50 g orzechowy dziennie: mieszam rozne, dodaje migdały tylko w naturalnej formie bez soli i cukru
- jem tłuste ryby 1 raz w tygodniu
- rezygnuje całkowicie z margaryny, wybieram masło.
6. Pije... glownie wode, ale
- 1,5 litra wody dziennie
- 1-2 zielone herbaty
- 1-2 kawy
- jesli lubie to kieliszek wina czerwonego, wytrawnego bez sulfitów dziennie do obiadu czy kolacji, najlepiej wybrać to ekologiczne
bez cukru... to wszystko herbaty, kawy, woda
7. Wybieram...
- malych, lokalnych producentów
- zywnosc ekologiczna ile sie tylko da
- segregacje sieci
- opakowania ekologiczne czyli własne torebki i siatki jak najmniej plastiku... podobnie z woda... kupuje filtr do wody z karafka... inwestycja zwraca sie po 3 miesiącach nie kupuje wody w plastikowych butelkach by zasmiecac planete!
- mowie o POZYTYWNYM ODZYWIANIU wokol mnie, w rodzinie, wśród przyjaciol...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz