Jesien, jesien i jablek jest w brud! Uwielbiam to ciasto choc do najlatwiejszych nie nalezy, ale zawsze sie u mnie udaje. Kiedys je juz robilam i gdzies tutaj na tym blogu jest ten przepis... nieco inny od tego testowanego dzisiaj. W domu pachnie jablkami, rodzynkami, maslem... Pewnie dlugo ten strudel u nas nie polezy.
Uzylam szarej renety do caista, gdyz mysle, ze to jeden z najlepszych gatunkow do wypiekow z tym swoim charakterystycznym kwaskowatym smakiem i miazszem wyrazistym.
zapraszam na jeszcze cieply...
10 porcji
Przygtowanie 45 minut
Czekanie 1 godzina choc w tym czasie robimy farsz
Pieczenie 50minut -1 h
Ciasto
250 g maki i jeszcze troche gdy jest za wilgotne
szczypta soli
jajko
20 g neutralnego oleju
100 g cieplej wody
Zagniatamy i na 1 h odstawiamy.
Farsz
1 kg jablek - szarej renety
100 g rodzynek
goraca woda i 2 lyzki rumu
80 g ciemnego cukru
60 g zmielonych migdalow
75 g stopionego masla plus 70 g stopionego masla na wierzch ciasta
cukier puder do posypania
Rodzynki namaczamy we wrzatku z rumem. Jablka obieramy, kroimy na cieniutkie pol-plasterki po wybraniu gniazd nasiennych. Dodajemy do jablek cukier, zmielone migdaly i roztopione maslo oraz po odsaczeniu rodzynki.
Ciasto rozciagamy rekoma na silnie obsypanej maka sciereczce kuchennej do uzyskania prostokata 55-70 cm okolo... mozna pomoc sobie walkiem. Ciasto ma byc przezroczyste.
Wykladamy na ciasto nasze jablka z cala reszta skladnikow i zwijamy delikatnie strudel pomagajac sobie sciereczka na ktorej to ciasto lezy.
Przekladamy ostroznie na blache wylozona papierem do pieczenia. Goracy piekarnik 180°C i pieczemy ciasto smarujac je uprzednio roztopionym maslem.
Pieczemy 50 minut. Wylaczamy piekarnik ale pozostawimy w nim ciasto na 10 minut.
Jemy lekko cieple posypane cukrem pudrem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz