Sezon na zupy u nas rozpoczety! Robi sie coraz chlodniej porankami i wieczorami choc w ciagu dnia temepratura wciaz oscyluje wokol 20-21°C. Noc zapada juz kolo 19h30 a poranki sa ciemne, czarne... slonce wstaje okolo 8h15.... zaczynam lekcje o 8h w calkowitej ciemnosci jeszcze i tak bedzie przez wiele miesiecy.
Pierwsza zupa w tym sezonie to krem z porow, ziemniakow, szalotki podany z podsmazonym chorizo i chlebem bez glutenowym.
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
3 pory
4 ziemniaki
2 szalotki
2 Zabki czosnku
1 litr wywaru z warzyw
odrobina masla
150 g chorizo pokrojonego w kostke
4 kormki chleba bez lub z glutenem pokorojne w kostke
Na masse podsmazamy posiekny czosnek z szalotkami. Dodajemy pokrojone pory i ziemniaki. Smazymy okolo 3 minut. Pokrywamy wywarem i gotujemy okolo 20 minut do miekkosci.
W tym czasie podsmazamy chorizo z chlebem na suchej patelni. Z chorizo wyplynie wystarczajaco tluszczu.
Podajemy zmiksowana zupe z goracymi grzankami kielbasiano-chlebowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz