sobota, 5 października 2019

Ciasto czekoladowo-kasztanowe. Bez glutenu. Bez laktozy.









Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Najlepiej smakuje jeszcze lekko cieple i niedopieczone bo lejace w srodku. 
Dobra gorzka czekolada, minimum 70% kakao, troche masla, jajka i mak kasztanowa. Ot caly sekret!
Mozna podac z waniliowa bita smietana dla tych co moga... albo z sosem waniliowym czyli crème anglaise. 


6-8 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 25-30 minut

200 g czekolady
4 jajka
150 g ciemnego cukru
100 g maki kasztanowej
180 g masla

Kakao do posypania

Czekolade stapiamy na parze. Dodajemy maslo i mieszajac je roztapiamy. Zoltka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopiona czekolade z maslem. Na koniec dodajemy przesiana make kasztanowa.

Bialka ubijamy na sztywna piane. Laczymy calosc. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podajemy lekko cieple. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz