sobota, 19 października 2019

Samoussa z krewetkami i z ziolami. Kuchnia azjatycka.


Azjatycka ale tez z wplywami Magrebu, gdyz ciasto, platy Birck pochodza wlasnie stamtad. Platy ciasta Brick robi sie z rozbitego ziarna nie z ziarna mielonego na make jak w przypadku platow ciasta Filo u Grekow. We Francji to ciasto staje sie popularne w latach 1970 i do dzis jest sprzedawane w paczkach, po 10 sztuk w kazdym sklepie spozywczym, za grosze. Te nalesniki mozna nadziewac na slono badz na slodko. Na slono sa bardzo popularne z jajkiem czy z tunczykiem w kuchni Tunezyjczykow, na slodko zwiniete w sakiewki goszcza owoce w miodzie i bakaliach. 

Ja nadziewalam je dzisiaj zmiksowanymi krewetkami, ostra papryka i calym peczkiem cebulek dymek. Pyszny nasz dzisiejszy obiad! 


3 porcje
30 minut przygotowania

6 nalesnikwo z ciasta Brick
600 g swiezych krewetek - uwaga na jakosc!
peczek cebulek dymek
pol ostrej papryczki typu piment
zabek czosnku
sol
oliwa z oliwek ile zabierze

na sos
sos sojowy lekko slodki i jedna dymka drobno posiekana

Krewetki obeiramy i miksujemy z ostra papryczka, dymkami i ich szczypiorkiem, czosnkiem i kilkoma lyzkami oliwy z oliwek na dosc galdka mase. 

Nalesniki przecinamy nozyczkami kuchennymi na pol, skladamy na pol by otrzymac w mare rowdy prostokat. Kladziemy lyzke farszu na nim i zwijamy tak by powstal trojkat... brzegi ciasta mozemy ewentualnie zlepic surowym bialkiem. 

W necie znajdziecie mnostwo filmikow instruktazowych jak to zlozyc...

Podsmazamy 2-3 minuty na zloto i podajemy gorace z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz