Danie kolacyjne, pelne białka roślinnego, witamin i minerałów. Dosc szybie w przygtowaniu i pachnace imbirem.
3 porcje
Przygotowanie 35 minut
1 cebula
1 marchewka
1 szklanka zielonej soczewicy
puszka ciecierzycy - 400 g
600 g swiezego szpinaku
2 cm swiezego imbiru
200 ml mleka kokosowego
oliwa z oliwek
sol
swieza kolendra i 1/2 limetki na sok
Na oliwie podsmazamy drobno posiekana cebule z marchewka. Dodajemy soczewice, pokrywamy 3 szklankami wody i gotujemy do miekkosci. Solimy na samym koncu!
Na patelni podmsazamy szpinak z imbirem na odrobinie oliwy. Solimy. Pod koniec smazenia wlewamy mleko kokosowe. Na koniec doprawiamy sokiem z limetki i kolendra.
Ciecierzyce tylko po dosaczeniu podgrzewamy.
Podajemy danie razem: soczewica z warzywami, na niej ciecierzyca i szpinak z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz