piątek, 18 października 2019

Soczewica, ciecierzyca i szpinak w mleku kokosowym. Kuchnia indyjska. Bez glutenu, bez laktozy.


Danie kolacyjne, pelne białka roślinnego, witamin i minerałów. Dosc szybie w przygtowaniu i pachnace imbirem. 


3 porcje
Przygotowanie 35 minut

1 cebula
1 marchewka
1 szklanka zielonej soczewicy
puszka ciecierzycy - 400 g
600 g swiezego szpinaku
2 cm swiezego imbiru
200 ml mleka kokosowego
oliwa z oliwek
sol
swieza kolendra i 1/2 limetki na sok

Na oliwie podsmazamy drobno posiekana cebule z marchewka. Dodajemy soczewice, pokrywamy 3 szklankami wody i gotujemy do miekkosci. Solimy na samym koncu!

Na patelni podmsazamy szpinak z imbirem na odrobinie oliwy. Solimy. Pod koniec smazenia wlewamy mleko kokosowe. Na koniec doprawiamy sokiem z limetki i kolendra.

Ciecierzyce tylko po dosaczeniu podgrzewamy. 

Podajemy danie razem: soczewica z warzywami, na niej ciecierzyca i szpinak z sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz