Niedzielny obiad pachnacy oliwakmi, kaparami, daktylami i ziolami... uwielbiam takie mieszanki bo w domu czuc cieplo takich dan, sytosc, satysfakcje i wdziecznosc.
6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Marynowanie 1 noc
Pieczenie 1 h
6 porcji kurczaka - dla nas 3 nogi wystarcza, przeciete na pol
dwie garscie zielonych oliwek bez pestek
8 suszonych daktyli
2 lyzki kaparow
galazki rozmarynu i tymianku
2 lyzki octu winnego
4 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz
Mieso marynujemy cala noc w tych skladnikach.
Nastepnie dodajemy 1/2 szklanki bialego wina kuchennego
1 lyzke miodu oraz
12-15 malice kartofelkow w skorze
4 Zabi czosnku w lupinach.
Pieczemy 1 godzine w 200°C.
Podajemy wszystko razem... u nas z fasolka szparagowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz