sobota, 30 marca 2019

Wiosenna salatka kolacyjna: szparagi, cukinia, bob, rzodkiewki i chipsy z sera parmezan


To nasza wczorajsza, piatkowa kolacja. Leciutka, kolorowa ale tez smakowita! Posluzylam sie tylko sezonowymi warzywami i by dodac chrupiacy element zrobilam chipsy z parmezanu. Zainspirowal mnie przepis z ostatniego numeru "Elle à table" ale nie mialam odpowiedniego sera wiec nieco go zmienilam. 

3 porcje
Przygotowanie 25 minut

500 g zielonych szparagow
pol peczka rzodkiewek
3 gracie obranego, mlodego bobu
jedna cukina

120 g parmezanu
sol, pieprz
sok z cytryny i znakomita oliwa z oliwek

Ze startego parmezanu formujemy male placuszki na papierze do pieczenie i zapiekamy je w 200°c przez okolo 5 minut. Pozostawiamy do ostygniecia.

Szparagi ugotowalam na parze w mikrofali 4,5 minuty.
Bob obgotowalam w osolonym wrzatku 5 minut.
Cukinie pokroilam na plastry i podsmazylam na oliwie po 2 minuty z kazdej strony. 

Wszystkie skladniki laczymy, dodajemy rzodkiewki przekrojone wzdluz na pol, sol, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwa z oliwek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz