Gwiazda Valence jak mowia o niej Francuzi i wielcy kucharze! jedna z nielicznych kobiet posiadajaca od lat 3* w prestizowej klasyfikacji Michelin. W ostatnim numerze "Elle à table" Anne-Sophie Pic dzieli sie kilkoma kultowymi przepisami, w tym ta receptura na kurczaka, ktorego przyrzadzal i uwielbial jej dziadek, tez restaurator. To nasz dzisiejszy ale tez jutrzejszy obiad... dzis po raz pierwszy zjedzeny powolnie na tarasie za domem w 22°C i pelnym sloncu... obok jednej kwitnacej rozy, jednej rozy w pakach i kwitnacyh begoni... Zyc sie chce i jesc tez!
6 porcji
Przygotowanie 40 minut
Pieczenie 1 h
Poprzedniego dnia:
100 g tartej bulki
50 g masla
10 g swiezego estragonu
Roztapiamy maslo z estragonem, dodajemy bulke tarta i odstawiamy na cala noc.
6 kawalkow kurczaka
kilka lyzeczek musztardy
sol i oliwa z oliwek
glowka czosnku podzielona na zabki w koszulkach czyli nie obrane
Kurczaka podsmazamy na oliwie, solimy i wstawiamy do piekarnika z czosnkiem, na 180°C, na prawie godzine... 10 minut przed koncem pieczenia kazdy kawalek smarujemy musztarda i posypuja nasza bulka tarta z estragonem. Zapiekamy jeszcze 10 minut.
na sos:
1 duza szalotka
1 zabek czosnku
1 galazka tymianku
1 lise laurowy
20 g swiezego estragonu
pieprz
2 lyzki dobreg octu winnego
2 pomidory
100 ml bulionu drobiowego bardzo esencjonalnego
Gdy mieso sie piecze... w garnuszku dusimy posiekana szalotke, czosnke i ziola z pieprzem i z octem - 5 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Dusimy okolo 25 minut. Dolewamy bulion i dusimy dalsze 10 minut.
Podajemy calosc... u mnie z domowymi frytkami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz