piątek, 22 marca 2019

Tofu w mleku kokosowym z mango i z papryka. Kuchnia Indii.


Czyli czwartkowa kolacja we dwoje... Mango jest jednym z ostatnich zimowych owocow, ktore sa u nas dostepne mniej wiecej do kwietnia i jest ich tyle gatunkow i smakow, ze grzechem bylo by z tego dobrodziejstwa nie skorzystac. Papryka jest caly rok w obecnych czasach choc to jesienne warzywo, gdy pochodzi z gruntu a tofu jemy przynajmniej raz w tygodniu bo uwielbiamy, w roznych wersjach, o roznych smakach i przede wszystkim to znakomite zrodlo bialka roslinnego! Do tego ziola: kolendra i zielona pietruszka! Mniam... 

2 porcje
Przygotowanie 30 minut

250 ml mleka kokosowego
jeden maly owoc mango raczej gatunek dzikiego mango ataulfo
jedna czerowna i jedna zielona papryka
400 g naturalnego tofu
zielna kolendra i pietruszka, sol i pieprz

Zagotowujemy mleko kokosowe z kawalkami mango - 5 minut. Miksujemy calosc. Pokrojone na paski papryki wkladamy do naszego kremowego sosu i dusimy 5 minut. Dodajemy spore kawalki tofu i dusimy dalej pod przykryciem okolo 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i ziolami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz