U mojego ekologicznego rzeznika zagoscila wolowina z Bazas... miasteczko niedaleko od Bordeaux slynace z hodowcow specjalnej rasy krow. Kupilam wiec sporo mielonej wolowiny z Bazas ale tez kilogram pieczeni na weekendowe obiady. Nawet nie zrazilam sie cena... bo kilogram tej wolowiny kosztuje 31 euros. I gdy dzisiaj okna swe w domu, sztuk 7, wszystkie wymylam, to nasluchalam sie reklam radiowych o schabie za 8 zlotych, lopatce za 7 zlotych i udanej sobocie w Lidlu czy w Kauflandzie z winogronami ( pomimo faktu, ze to jesienny owoc a wiosne mamy?) za 6 zlotych... Pomyslalam sobie... wow... pomimo nizszych w wiekszosci przypadkow zarobkow w Polsce, Polacy maja dobrze... moga bardzo tanio zjesc. Nie wiem jak z jakoscia tych produktow, raczej nie chodzi o miesa ekologiczne, ale moze sa dobre? Nie wiem.
We Francji zywnosc jest znakomita ale bardzo, bardzo droga i nie tylko w porownaniu do, ale % do zarobkow jest duzo drozsza niz w Polsce. Pod tym wzgledem mamy gorzej...
O pieczeni... wolowine wyjmujemy na 1,5 h przed pieczeniem z lodwki - musi byc w pokojowej temperaturze przed obrobka termiczna. Podsmazamy ja krotko z kazdej strony. Pieczemy w 80°C przez 2,5 h ... z warzywami wokol. Gdy osiagnie od 60°C w srodku - na krwista do 80°C - srednio upieczona owijamy ja w podwojna folie aluminiowa i czekamy 10 minut. Po tym czasie kroimy na plastry, solimy i pieprzymy. Te wszystkie zasady sa bardzo wazne gdy chcemy otrzymac mieciutkie, soczyste mieso.
6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 2,5 h
1 kg dobrej wolowiny uformowanej na pieczen
korzenie roznokolorowych marchewek
4 korzenie pasternaku
kawalek korzenia swiezej kurkumy
sok z dwoch pomaranczy
tymianek swiezy
80 g masla
oliwa z oliwek
sol, pieprz
Warzwya szorujemy, nie obieramy ich i przekrawamy wzdluz na pol. Ukladamy w naczyniu do zapiekania. Maslo roztapiamy w garnuszku dodajemy obarny i starty korzen kurkumy i sok z pomaranczy. Polewamy tym sosem warzywa i pieczemy 15-20 minut w 200°C.
W tym czasie obsmazamy mieso po 2 minuty w kazdej strony.
Nastepnie pieczemy calosc w 80°C przez 2,5 H. Do uzyskania pozadanej temperatury w srodku.
Podajemy gorace.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz