sobota, 9 marca 2019

Conchiglioni nadziewane cielecina



Dzisiaj nieco wloskiej kuchni na naszym stole... Conchiglioni czyli ogromne muszle makaronu nadziewane cielecina. Pyszne, soczyste, pachnace!

6 porcji
500 g muszli
600 g mielonej cieleciny o zawartosci okolo 10% tluszczu
duza cebula
duzy zabek czosnku
600 ml przecieru pomidorowego
250 ml rosolu z kury
starty parmezan 100 g
oliwa
ziola: bazylia, rozmaryn, zielona pietruszka
sol, pieprz

Muszle obgotowujemy w osolonym wrzatku 5 minut. Przelewamy lodowata woda i wykladamy na czysta sciereczke do ostygniecia.

Na oliwie podsmazamy posiekana cebule z czosnkiem, dodajemy mieso, ziola i dusimy chwile. Po 10 minutach wlewamy polowe przecieru pomidorowego. Dusimy kolejne 10 minut.

Tak przyrzadzonym miesem nadziewamy muszle. Ukladamy je w naczyniu do zapiekania. Wlewamy na dno - delikatnie! - pozostaly przecier wymieszany z rosolem.
Naczynie pokrywamy folia aluminiowa i zapiekamy 30 minut w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz