piątek, 17 listopada 2017

Zielone risotto z "duza" rzezucha i cukinia.

Te duze listki rzezuchy nosza nazwe rukwi wodnej. Kupuje sie to u nas w peczkach albo w plastikowych pudelkach. Robie z tej rzezuchy zupe krem, albo sos do lososia czy pstraga, albo dodaje ja do risotta...

Nasza wczorajsza kolacja przez opera...

3 porcje
150 g rukwi wodnej
jedna spora cukina
pol cebuli
1,5 szklanki ryzu Arborio
okolo 1 l goracego wywaru typu rosol z kury - kostka, zel, z mrozonek
macle i oliwa
sol
straty swiezo parmezan

Rukwie pluczemy i gotujemy 15 minut w osolonym wrzatku. Nastepnie ja mocno odsaczamy i miksujemy doprawiajac w razie potrzeby sola, odrobina oliwy.

Cukinie kroimy na drobna kostke 0,3 cm czyli na "brunoise" - podsmazamy ja 5 minut na oliwie.

Na roztopionym masle szklimy posiekana cebule i ziarenka ryzu. Pokrywamy je, gdy stana sie przezroczyste, goracym bulionem... gotujemy risotto okolo 20 minut, uzupelniajac brakujacy bulion od czasu do czasu. Gdy jest prawie gotowe dodajemy purée z rukwi i cukinie oraz parmezan. Mieszamy energicznie i podajemy gorace. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz